3D puzzle
Autor 3D puzzle
April 16, 2020

Potrebne stvari:

Prvi korak: Formatiranje 3D fajlova 

Za ovaj projekat, koristimo dizajn fajla trećeg lica. Silhouette 3D softver vam omogućava da uvezete dizajne sa drugih sajtova, što je sjajno! Ovde možete videti kako.

1. Prvo, skinite Animal Puzzle File. Trebalo bi da bude u .zip formatu, svaka životinja kao poseban fajl. Kada skinete fajlove, možete ih otvoriti u Silhouette 3D. 

2. Kliknite File > Open i odaberite sve fajlove sa životinjama odjednom. Ovo će učiniti da sve zadrže istu skaliranu dimenziju jedne u odnosu na drugu, kada se uvezu u softver. Ako ih ne uvezete zajedno, nego pojedinačno, svaki fajl će zasebno promeniti dimenziju da stane na radnu površinu Alte. Ovako posle štampe neće moći da se uklope pravilno za slagalicu. 

3. Kada odaberete sve fajlove sa životinjama i odaberete Open, otvoriće vam se prozor koji će vam reći da su fajlovi preveliki za radnu površinu i pitati da li želite da ih svede na meru. Kliknite da, tako će svi fajlovi srazmerno promeniti dimenziju i zadržati adekvatnu dimenziju u odnosu na druge.

4. Time su svi vaši fajlovi uvezeni u softver! Biće poređani jedan na drugi, tako da ih samo razdelite u softveru. 

5. Sve životinje bi sada trebalo da budu iste visine. Ako želite da podesite dimenzije životinja, odaberite ih sve i promenite sve zajedno, kako bi ostale pravilno skalirane. 

6. Podesili smo visinu životinja na 15mm. Što su vam životinje veće ili deblje, duže će trajati štampa. Malo smo povećali dimenziju, tako da su nosorog i slon bili veći nego što je radna površina dozvoljavala. Da bismo to rešili, presekli smo te životinje na 2 ili 3 dela, upotrebom knife alatke, kako bi se svaki deo štampao posebno. 

7. Nakon toga odaberite kojom ćete bojom štampati vaše životinje. Odaberite Color alatku da promenite svaku boju, da steknete sliku kojim biste filamentom štampali.

Drugi korak: Štampa fajlova

1. Kada kliknete 3D print, sve životinjice će biti obrađene (što znači da softver planira proces štampe koji će printer ispuniti) i spremne za štampu! Ako želite da štampate više životinja u istoj boji, možete ih staviti obe na jednu radnu površinu da se printaju istovremeno, možete ih grupisati tako što ćete ih selektovati obe, desnim klikom dabrati opciu Group. Nakon toga kliknete 3D print i trebalo bi da se štampaju zajedno, što će vam uštedeti na vremenu.  

2. Ako vam je potrebna pomoć oko postavljanja vašeg Alta printera pogledajte ovaj video za upustva! A ako želite da znate više o SIlhouette 3D softveru, imamo pregršt izvora koje možete koristiti!

Ištampajte sve vaše životinje i pustite mašti dece na volju!