Kućice od slatkiša na vašem Silhouette Cameo PRO
December 29, 2021

Jedan od omiljenih načina za pronalaženje inspiracije za uradi sam projekte je da pratite trendove u dekoraciji enterijajera koje vidite oko vas. Ipak, to je lakše reći nego ostvariti, pogotovo tokom praznične sezone! U poslednje vreme viđamo dosta dekoracija inspirisanih Skandinavijom, pa smo poželeli da napravimo nešto naše uz dodatni praznični šmek.

Kad smo pronašli dizajn za kućice od slatkiša, znali smo da je to tačno ono što tražimo. Bez obzira što je originalni dizajn samo oko 7-8cm širine, palo nam je na pamet da napravimo kućice koristeći Cameo PRO! Najveća mašina u Silhouette Cameo porodici može da seče materijale do 61cm širine, a mi hoćemo da kućice budu upečatljive.

 Ako ste u potrazi za zabavnim projektima ove zime, napravimo ove kućice zajedno. Ako nemate Cameo PRO, možete isto tako lako napraviti manje veličine na drugim Cameo modelima. Hajde da počnemo!

Šta name je potrebno:

Prvi korak: Priprema dizajna

Kada kupite jedan ili oba dizajna kućice sa Silhouette Design Store, otvorite novi dokument u Silhouette Studio softveru. Idite na Page Setup panel i stavite sledeće postavke ako koristite Cameo PRO:

  • Machine: Cameo PRO
  • Cutting Mat: Cameo PRO
  • Media Size: Custom (22 inča širine x 24 inča visina ili 56cm x 61cm)

Napomena: Moguće je da je standardna poster tabla veća za oko 10cm, pa će biti potrebno odseći višak pri dnu da vam stane na Cameo PRO samolepljivu podlogu

Otvorite jedan od vaših dizajna kućice tako što ćete otići u Library (Biblioteku) i duplim klikom otvorite fajl koji želite. Originalni fajl je idealno veličine za standardni Cameo 4, ali mi želimo da ga skaliramo da stane na našu poster tablu. Dok su svi delovi još grupisani, kliknite i povucite jedan od uglova dok glavni deo ne prekrije skoro celu stranicu.Nakon promene veličine kućice, razgrupišite sve elemente. Promenićemo im pozicije da maksimalno iskoristimo materijal. Počnimo sa bazom poster table. Kliknite i prevucite crvene i bele delove van virtuelne podloge za sečenje, u dve različite gomile, kako biste ih postavljali kasnije. Zatim, ispomerajte elemente kuće, kako bi vam svi stali što bliže jedan drugom. Nama je trebalo dva komada poster table za jednu kuću.

Jedna mala promena koju pravimo je da sklonimo prozore. Hoćemo da se osiguramo da su kućice čvrste kada ih pravimo ovako velike, a mislimo da će nam crveni prozori dati isti efekat. Kako biste sklonili rupe za prozore, selektujte kućicu, desni klik, pa selektujte Release Compound Path, Ovo će popuniti rupe prozora, ali i dalje moramo da uklonimo njihove kat linije. Dok nam je element kućice još uvek selektovan, razgrupišite sve elemente. Tako ćete moći da obrišete prozore. Pobrinite se da nakon toga ponovo grupišete sve elemente.

Kada budete zadovoljni kako su vam elementi raspoređeni na stranici, grupišite sve elemente i sklonite ih sa strane. Ovo je jednostavan način da sve vaše elemente postavite kako treba, kada bude bilo potrebno da se pomere sa radne površine da biste postavili sledeću stranicu sa novim elementima.Kada su elementi vaše kućice grupisani i lepo staju na poster tablu, pomerite ih sa strane i ponovite ove korake za crvene i bele elemente. Koristimo rolnu bele folije od 61cm, za bele elemente i na taj način uspevamo da postavimo sve elemente u jedan proces sečenja. Kako bismo osigurali da svi crveni elementi staju na našu rolnu od 30cm crvene folije, promenili smo Media Size u Page Setup panelu na 12 x 24 inča, kako bismo ih postavili i grupisali.Drugi korak: Isecite elemente od folije

Spremni smo da počnemo da sečemo! Postavite prvu foliju na samolepljivu podlogu i ubacite je u mašinu. U Page Setup panelu potvrdite da je veličina podloge identična dimenziji folije koju sečete pre nego što odete u Send tab. Nakon toga, odaberite pravi tip folije. Mi koristimo sjajnu samolepljivu foliju za ovaj projekat, ali bi on izgledao odličnu i u mat ili gliter foliji.

Potvrdite da su vam podešavanja za sečenje u redu, i uradite test cut, kako biste se uverili da nožić seče foliju dovoljno čisto. Kada budete spremni, kliknite Send dugme na dnu ekrana i pratite kako vaša mašina seče sve detalje na foliji. Kada završite ponovite proces sa folijom druge boje.


Treći korak: Isecite bazu poster table

Pratićemo sličan proces i za poster tablu. Podesite veličinu materijala na 22 x 24 inča, pomerite jedan set delova kućice na samolepljivu podlogu i idite na Send tab. Sada koristimo Cardstock, Textured – Heavy podešavanje materijala. Ovo je jedno od najmoćnijih podešavanja na vašoj mašini. Važno je uraditi test cut, ponovo da vidite da li će ta fabrička podešavanja proseći tablu. Ako nož ne proseče dovoljno čisto, pokušajte da povećate dubinu noža na 8 i smanjite brzinu na 2, ali dodate još jedan pass (prolaz) u podešavanjima. Nemojte mnogo povećavati podešavanje sečenja, inače možete oštetiti nož ili podlogu.

Kada budete zadovoljni podešavanjima sečenja, kliknite Send dugme kako bi mašine krenula da seče. Ponovite ovaj proces sa ostalim komadima poster table.


Četvrti korak: Skidanje viška folije

Uzmite vašu kukicu kako biste sklonili sav višak folije. Vodite računa da to radite polako, ne želite da izostavite neki od delića. Ovaj projekat je vrlo lak za skidanje viška, jer su delovi veliki, a najveći broj belih elemenata ne zahteva mnogo skidanja.


Peti korak: Nanesite foliju na poster tablu

Dodavanje folije na vašu poster tablu je ujedno i najlakši i najteži deo celog projekta. Nanošenje folije je lako, ali morate voditi računa da postavljate sve elemente na pravo mesto. Preporučujemo da ponovo otvorite originalni fajl, da proverite gde idu svi elementi.

Umesto da koristite jedno veliko parče transfer (prenosne) folije, odlučili smo da svaki element dobije svoje parče, kao nalepnica. Folije se skida sa svoje poleđine lako i jednostavno je bilo postaviti najveći broj malih elemenata na ovaj način. Za veće delove kao bele talasaste linije, skidaćemo poleđinu u hodu. Skinite gornji deo i postavite gornju liniju na svoje mesto, zatim polako skidajte poleđinu kako idete dalje.

Nakon postavljanja svakog elementa, ispravite nabore i eliminišite mehuriće kako bi svi elementi bili ravni i glatki.
Šesti korak: Sklopite kućicu

Sve što vam je ostalo je da savijete i sastavite kućicu. Tabovi i isprekidane linije čine projekat vrlo lakim za sastavljanje. Savijte sve tabove na isprekidanim linijama kako biste kreirali ivice. Zatim nanesite lepak iz pištolja i dodajte te delove zadnjim stranama drugih elemenata. Počećete da vidite kako vam kućica poprima oblik! Nastavite da sastavljate delove dok svi ne budu povezani!

Ovim je vaša kućica završena! Bilo da ste pravili jednu od ovih kućica od djumbira ili obe, dobićete prelepe dekoracije za održavanje prazničnog duha tokom cele praznične sezone!