Razlika između reaktivne folije i folije za zlatotiskiranje
June 15, 2022

Svi volimo folije, ali šta se zaista dešava iza kulisa prilikom kreiranja lepih pozivnica ukrašenih folijama.Postoje dve metode o kojima ćemo pričati – reaktivna folija i folija za zlatotiskiranje.

Ispod je tabela koje će nam pomoći da shvatimo prednosti i mane svake od njih, a potom ćemo objasniti kako svaka od njih radi.


Metod 1 – Reaktivna folija

Relativno novi proizvod na tržištu po imenu „reaktivna folija“ ili „toner folija“, koju većina nas može da radi od kuće (uz prave alate).


Kako radi


1. Štampajte tekst ili sliku uz pomoć LASERSKOG ŠTAMPAČA. Ovo je neophodno jer folija neće uhvatiti za inkdžet boje. Kada štampate vaš tekst, pobrinite se da koristite 100% na svim CMYK vrednostima, kako biste osigurali maksimalnu količinu boje na papiru. Možete koristiti i reaktivnu farbu, transfer gel ili toner olovku na papiru/kartonu, ako ne želite da štampate.

2. Imajte pri rucu nešto reaktivne folije. Ne možete koristiti staru foliju, tako da se pobrinite da ste kupili reaktivno foliju, baš za ovu namenu. Jedan od najpopularnijih brendova je Heidi Swapp.

3. Isecite vašu foliju u željenom obliku, tako da bude nešto veća o vašeg dizajna.

4. Postavite rolnu na vrh vaše slike.

5. Ubacite vašu čestitku i foliju u zaštitnu transfer fasciklu ili papir za pečenje.

6. Provucite papir kroz izvor toplote koji stvara pritisak , kao što je laminator. Heidi Swapp Minc je mašina za ovu upotrebu, sa različitim podešavanjima toplote.

7. Sačekajte da se sve ohladi, zatim skinite foliju sa čestitke ili pozivnice. Nadamo se da vam se sve zalepilo. Ukoliko ne, poigrajte se još nekoliko puta dok ne ovladate podešavanjima.


Prednosti i mane reaktivnih folija

Prednosti

 • Mnogo brže daje rezultate od tradicionalnih folija za zlatotisak.
 • Mnogo je jefitinije za izradu.
 • Možete personalizovati pozivnice ličnim imenima, dok god je tekst dovoljno debeo.


Mane

 • Radi samo sa laserskim štampačima ili posebnim tonerima.
 • Radi samo na glatkim čestitkama, tako da ne možete koristiti kartice sa teksturom.
 • Radi samo sa papirima do 350g, zbog toga što deblji papiri teško prolaze kroz laminator.
 • Ne daju efekat reljefa-mada je to moguće sa - MINC CLEAR TEXTURE PASTE .
 • Pokrivnost nije idealna. Folija može da preskoči neke delove a nekad se i zakači za druge delove papira, čak i kada deluje da na tom mestu nema tonera. Potrebna vam je dobra kombinacija plasiranja tonera, pritiska i toplote svaki put kada koristite različite papire ili vam je toner pri kraju. Biće vam potrebno malo vremena da savladate sve, tako da je razumno očekivati nešto otpada u startu.
 • Ne možete da štampate drugi dizajn ispod sekcije koju radite folijom (zato što će se folija uhvatiti i za taj deo), jedino ako koristite prvo neki inkdžet printer, jer onda folija neće uhvatiti taj deo. Ovo je zbog toga što se folija lepi za bilo kakav laserski toner, ali se ne lepi za inkdžet boje.
 • Ne funkcioniše baš sa tankim materijalima jer toner mora da bude dovoljno debeo da se spoji sa folijom.


Metoda 2 – Folija za zlatotisak

Tradicionalni način zlatotiskiranja, koji zahteva MNOGO vremena i ljudskog rada.


Kako radi

Informacije koje ovde dajemo smo preuzeli od ljudi koji se ovom tehnologijom bave.


1. Kreira se negativ koji se utiskuje u aluminijumsku ploču. Za male tiraže poput najvećeg broja pozivnica, takav kliše je najskuplji deo posla. Postoje i drugi materijali za izradu ovog šablona, ali su oni skuplji.
Važna napomena – ovo je razlog zašto mali tiraži koštaju mnogo po komadu. Trošak izrade šablona se deli po broju komada koji radimo, tako da je veliki tiraž isplativiji jer se trošak izrade šablona deli na veći broj urađenih komada.
2. Kliše se postavlja na metalnu ploču koja se posle greje na adekvatnoj temperaturi (oko 120C).
3. Bira se tip folije prema materijalu (tanje linije ili deblji nanos – kombinacije su uvek problematičnije).
4. Folija ide između zagrejanog klišea i papira. Lepi se na papir kombinacijom pritiska, toplote i ekspertize štampara. Otisak treba da bude ravnomeran po celoj površini ili će vam faliti parčići folije u delovima gde je manji pritisak, odnosno grafika će vam biti mutna u delovima sa previše pritiska ili toplote!
5. Osoba koja izrađuje posao popunjava delove gde nije bilo dovoljno pritiska, sve dok ne bude zadovoljna kako finalni proizvod izgleda, pre nego što nastavi sa sledećim komadom.Naravno ovo sve zahteva mnogo vremena za pripremu i podešavanja. Ovi koraci moraju da se prođu za SVAKI materijal ili tekst. Ovo je razlog zašto izrada na ovaj način može da traje i više nedelja.


Prednosti i mane zlatotiskiranja

Prednosti

 • Kvalitet folije je neverovatan. Pokrivnost idealna.
 • Možete dobiti lepi efekat reljefa.
 • Možete raditi deblje kartice, 400 – 700g.
 • Možete koristiti bilo kakav papir sa teksturom.
 • Možete raditi i tanke materijale.


Mane

 • Ceo proces od početka do kraja je predugačak. Obično je neophodno minimum 10 dana da se završi.
 • Mnogo je skuplje zbog komplikovanog praktično „ručnog“ rada i vremena izrade.


Tako da ako koristite foliju za jedinstven posao, najbolje je ići na metodu 1, reaktivnu foliju. Ali ako vam je potrebno više od 50 pozivnica, metod 2 – profesionalno zlatotiskiranje, je najimpresivniji način za vas.