011/440 74 00 info@zemljahobija.com Besplatna dostava za porudžbine preko 10.000 dinara
Zemlja Hobija

Silhouette Cameo 4 ukrašavanje duksa

Silhouette Cameo 4 ukrašavanje duksa
April 05, 2021

Da li ste ikada pravili projekat koristeći samo fontove? Postoji toliko mogućnosti! Pokazaćemo vam kako da ukrasite duksericu na jedinstven način uz dva različita fonta, foliju za tekstil i vaš Silhouette Cameo uređaj za sečenje.

Biće vam potrebno:

Prvi korak: Pravljenje print&cut dizajna

1. Skinite Camo Pink font (ID dizajna #343785) i instalirajte ga. Kliknite Text ikonicu, koja se nalazi sa leve strane ekrana i kucajte reč ARMY. Selektujte je i odaberite CAMO Pink font iz ponuđenih fontova. Povećajte razmak (spacing) između karaktera do 115%

2. Promenite veličinu reči, tako da stane na vašu duksericu. Vodite računa da vam radna površina bude identična veličini folije koju štampate. Dodajte registracione markere (otvorite Page Setup panel, kliknite na ikonicu Registration Mark i kliknite ON). Vodite računa da vam dizajn ne uskače u osenčeni prostor, inače će vaš Cameo imati problema sa čitanjem registracionih markera. Napomena: nama se pokazalo najpouzdanijim da stavimo kod media size - opciju printer.

3. Kada je vaš dizajn spreman za rad, stavite printabilnu foliju za tekstil u vaš laserski ili inkjet (u zavisnosti koji tip folije ste kupili) štampač, tako da štampa na stranu na kojoj je folija i kliknite na PRINT ikonicu u Silhouette Studio softveru. 

4. Postavite printani tabak na Cameo podlogu za sečenje i uvucite je u uređaj. 

5. Odaberite Heat Transfer Printable Fabric iz spiska materijala u Send tabu (podešavanja koja smo mi koristili su: Nož 3, Sila 10, Brzina 3, Broj prolaza 1). Kliknite Send i vaš Silhouette će početi da skenira tabak tražeći uštampane registracione markere. Kada se markeri nađu, Silhouette će početi da seče kao i običlno. 

Drugi korak: Nanošenje folije za tekstil 

1. Skinite štampanu sliku sa podloge folije i postavite je na tekstil tako da printana strana bude okrenuta na gore.

2. Nanesite vaš dizajn na tkaninu uz pomoć pegle, koju ćete podesiti za pamuk. Pritisnite direktno na termo transfer foliju i peglajte svaki deo dizajna nekoliko sekundi, odnosno i duže ako treba. Peglajte deo po deo, nikako nemojte peglom ići levo desno. 

Treći korak: Priprema dizajna i sečenja metalik folije za tekstil 

1. Iskucajte reč "wife" koristeći font Lonelly Girl font (ID Dizajna #276399). Selektuje tekst i spojite ga u jedno uz pomoć Shift + Command +W (Mac) ili Shift + Control + W (Windows), desni klik na tekst i odaberite opciju Weld, ili klik na Weld u Modify panelu. Ovo pretvara reč u jedinstveni oblik umesto pojedinačnih preklapajućih slova. 

2. Grupišite dizajn (da biste grupisali, selektujte objekat i ili kliknite na Group ikoni, koja se nalazi na gornjoj desnoj ivici ikrana, ili desni klik pa odabir Group opcije). Promenite dimenziju. Da biste promenili dimenziju, potrebno je da selektujete objekat i izvučete mu uglove. 

3. Pre nego što kliknete Send na vašoj Silhouette mašini, obavezno je okrenite u ogledalo (MIRROR). Kada koristite folije za tekstil u boji, morate da okrenete dizajn u ogledalu (MIRROR). Ako to ne učinite, tekst će vam biti naopačke. Najlakši način da okrenete dizajn u ogledalu je da kliknete na njega desnim klikom i odaberete "Flip Horizontally" ili odete na Object - Mirror - Flip Horizontally. Napomena: Silhouette Studio bi trebalo pre sečenja odabranih Heat Transfer Vinyl materijala da vas pita da li želite da seče u ogledalu, ili kako se vidi na ekranu. Tako da u najgorem može i softver na kraju da vam automatski iseče u ogledalu, bez da vi obrćete dizajn.

4. Postavite parče zlatne metalik folije za tekstil na samolepljivu podlogu (sjajna strana na dole) i ubacite je u vašu Silhouette mašinu. 

5. U Send panelu odaberite "Heat Transfer, Metallic kao tip materijala i kliknite Send. Kao što smo gore rekli, Silhouette Studio će vas pitati da li želite da seče u ogledalu, ali pošto smo mi to već uradili kliknućemo na opciju Send As-Is kada nam se postavi to pitanje.

6. Kada se slika iseče izvadite podlogu iz mašine i skinite foliju sa podloge.

7. Uklonite višak materijala sa vašeg dizajna, ne zaboravite da skinete srednje delove slova. 

Četvrti korak: Nanošenje metalik folije za tekstil 

1. Nakon što ste uklonili višak materijala, obrnite plastični nosač na kom je folija. Neka vam plastični nosač bude na gore i tako postavite dizajn na duksericu. Dizajn više ne treba da izgleda naopačke. 

2. Peglom nanesite foliju nekih 45-60 sekundi. Pegla treba da bude na pamuk podešavanju i ne bi trebalo da bude na temperaturi iznad 150°C. Preporučujemo upotrebu tanke tkanine između pegle i folije za tekstil. 

3. Kada se dizajn ohladio, sklonite plastični nosač folije. Ako se folija i dalje lepi za nosač, vratite je na duksericu, zamenite zaštitno parče tkanine i peglajte još malo.

Sada je naš projekat gotov! 

Slični postovi

Muž ima prilično zapanjujući klub obožavatelja, dvoje dece koje misle da je neverovatan! U pravu su, on je naš gospodin Zapanjujući! Inspirisani čuvenim penastim prstima, ovaj uradi sam projekat je zabavan način da izrazite timski duh za Dan očeva! pratite tutorijal ispod da napravite vaš #1 Tata penasti prst.


Postoji malo stvari na svetu koje nas vraćaju u detinjstvo kao kutija bojica. Sam pogled na novu kutiju bojica poređanih u duginim bojama je dovoljno da nas vrati u prvi razred. Tako da i nije iznenađenje da svake godine krajem ili početkom škole bojice preuzmu primat u hobi svetu. Jednostavno su preslatke, pogotovo u obliku kolačića. Ali znate li šta bi ih učinilo još slađim? Džambo kutija za bojice da ih upakujete!


Niste ulogovani

Da biste dodali proizvod u listu želja,

Ulogujte se